VM-Hjältar

Skidskytte-VM i Oberhof är över och när man summerar blev det en braksuccé – trots att den kanske allra största medaljfavoriten, Elvira Öberg missade nästan hela mästerskapet. Storstjärnorna som Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson hade inte visat någon större form innan mästerskapet även om det varit bra placeringar. OK, Hanna och Martin vann under premiären i Finland och Anna vann sprinttävlingen i Annecy-Le Grand Bornand. Man presterade bra i stafetterna innan mästerskapet men på herrsidan verkade JohannesThignes Boe vara helt oövervinnelig. I ömsom dimma och ömsom sol fick Sverige framskjutna placeringar och medaljer tidigt med Hanna och Linn på samma pall i sprinten, Sebastian med brons i jaktstarten och distansen. Sen lossnade det rejält med guld till Hanna på distansen dubbla brons i stafetterna, Sebbe och Martin etta och tvåa i den avslutande masstarten och avslutningsvis ännu ett guld till Hanna i masstarten.

Sverige blev tvåa i medaljligan med totalt 11 medaljer (Norge toppade med 13). Kanske lite skrämmande att det totalt bara var 6 nationer som tog medalj. Sverige och Norge knep 24 av dom. Övriga 12 fördelades mellan Frankrike (4), Tyskland (3), Italien (4) och Österrike (1). Det är lite oroväckande utveckling men ännu kanske inte lika signifikant som inom längdåkningen. Ser man TV-sändningarna så är det knappt en snöflinga i terrängen om man kommer utanför Skandinavien (eller Nordamerika) så här har man ett framtida problem generellt inom många av utomhussporterna på vintern. Åtgärdsplaner krävs och senast för någon vecka sedan väckte Michaela Shiffrin frågan inom den alpina delen.

Häromkvällen landade vårt framgångsrika lag på Åre-Östersund Airport och togs emot av förbundet, representanter från kommunen, Landshövdingen och media. Något försenade klev huttrande åkare av SAS-planet och uppmanades direkt att ställa upp på lite fotografering innan man fick kliva in i den varma ankomsthallen.
Det bjöds på tårta och tal, hölls intervjuer och fotograferingar innan laget kunde ta sig den sista biten till en skön hemmasäng – troligen rätt trötta men mycket nöjda.

Vänthallen tömdes rätt snabbt och en knapp timme var det bara jag och städarna kvar. Bilder skulle levereras till TT Nyhetsbrån och Svenska Skidskyttelandslaget. En kul kväll och ännu en fantastisk upplevelse i bagaget.

Kommentarer

Lämna ett svar