Tur och retur Dubai

Vad gör ni här nu? Frågan kommer från hjälpredan på den buss som skulle ta oss till vårt hotell i Dubai. Han upplyste mig om att det är väldigt varmt och det är ramadan. Värmen hade jag redan konstaterat under den korta promenaden från den luftkonditionerade ankomsthallen till garaget där bussen väntade. Klockan hade börjat närma sig midnatt när vi landade men det var kvävande varmt och svetten flödade.

Anledningen till resan var Ingemars 60-års dag och vi var 16 personer som checkade in på Oasis Beach Tower Hotel vid Jumeirah Beach. Två fantastiska lägenheter väntade och som i total kontrast till den heta natten utomhus bjöd på en härlig svalka. Området består till största delen av höghus och omgärdas av Dubai Marina. Ett stenkast från hotellet ligger stranden inbjudande och mellan stranden och hotellet ligger promenadstråket The Walk. Några tappra provade att ligga en stund på stranden men hettan gjorde det outhärdligt. Poolen på hotellet var bästa stället där man snabbt kunde växla mellan sol och skugga och däremellan ta sig ett svalkande dopp.

Dubai i början på juni ÄR varmt med dagstemperaturer på mellan 40-45 grader, på natten aningen svalare med 35-38. Förutom värmen så sammanföll vår resa med ramadan då det inte är tillåtet att äta och dricka från solens uppgång till kväll. Det ställde inte till det så jättemycket för oss då Dubai till stor del lever på turismen och många restauranger hade öppet – dock med täckta fönster. Många serveringsställen skyltade även med att det endast var öppet för icke-muslimer och barn.
Dubai är på många sätt en fascinerande plats där det byggs för fullt och nya höghus tycks skjuta upp ur sanden. Byggen som Palmen och Världen är imponerande för att inte tala om Burj Khalifa med sina 828 meter.
Vi gjorde en tur till Mall of Dubai och Burj Khalifa och gillar man shopping så är Dubai ”the place to be”. Mall of Dubai och Mall of Emriates (som även hyser en slalombacke) har allt man kan önska och lite till, dessutom är det öppet långt in på natten. Burj Khalifa kändes nästan som ett måste, även för oss höjdrädda. Man kommer inte ända upp till toppen men rätt högt upp är det och det är en lätt svindlande känsla att se ner på staden samtidigt som byggnaden gungar lite i vinden. Nedanför Burj Khalifa ligger den berömda fontänen och showen som visades där var nog det mäktigaste under besöket. Till tonerna av Andrea Boccelli och Time to say goodbye spelade fontänerna synkront och det gav till och med lätta rysningar i kvällsvärmen.

Vi passade även på tillfället att besöka Old Dubai och området med guldsoukerna. Här är det männens värld och överallt möts man av säljare som förutom guld erbjuder, klockor, väskor, t-shirt och viagra! Lite påstridiga utan att för den delen vara allt för efterhängsna, man tar ett nej tack med jämnmod och det känns trots allt som ett trevligt bemötande. Eftersom besöket skedde i svallvågorna av ramadan var det mycket som inte var öppet.
Utanför souken ligger Dubai Creek och här myllrar det av taxibåtar som transporterar människorna kors och tvärs över viken. Båtarna heter Abra och många väljer att ta en båt för att se staden från vattnet. Vi vandrade runt, åt en god middag, kände att vi sett lite av det genuina Dubai och tog sedan en taxi hem igen. Taxi är för övrigt väldigt billigt att åka och rekommenderas men var beredd på att man inte känner till 3-sekunders regeln och att det går undan.

Om man ska sammanfatta Dubai med erfarenhet av det vi hört innan vi reste och med facit i hand så är det nog rätt tid att resa dit från november till februari. Vädret är stabilt, vattnet rent och stränderna är fina. Överlag är det rent och snyggt överallt och det märks att man lever på turismen då folk är hjälpsamma och trevliga. Jag skulle nog säga att Dubai är ett klart alternativ till Kanarieöarna för de som vill ha lite sol och värme i december.

Vi hade en massa diskussioner om hur man skulle hantera alkoholhaltiga drycker och några handlade i taxfreen på Arlanda medan några handlade på taxfreen i Dubai. Priserna kanske är aningens högre i Dubai men utbudet var bra. 4 liter får man ta in och mannen på taxfreen i Dubai var en riktig säljare och erbjöd t.o.m. rabatt om köpte upp till full ranson.
Det är relativt dyrt att gå ut och äta men inte galet dyrt, en pint Brooklyn IPA på kvarterskrogen Black Tap kostade förvisso 147 kronor men god var den. Bilparken i Dubai bjuder på lite mer sportbilar än Östersund och det rullade lite läckerheter på gatorna. Bland annat så har polisen en Lamborghini att rulla runt i – coolt och det bygger imagen om Dubai som land. Klädseln diskuterades också men väl där så kunde det ha varit vilken turistort som helst. Folk går i linne, visar bara axlar och ben så det är ingen skillnad på Jumeirah Beach och Grekland.

Jag släpade som vanligt med kameran men just där vi bodde var det mest höghus och ingen direkt spännande arkitektur. Längre upp mot Dubai Creek har man säkert hittat fler spännande vinklar så dessa dagar har det mest blivit ett klassiskt ”turistfotograferande”. Jag summerar vistelsen med några bilder och tänker att Dubai är klart för min del. Det är inte stället som lockar till återbesök men jag är ändå jätteglad att jag åkte dit – mest beroende på det fantastiska resesällskapet, många skratt och alla trevliga stunder tillsammans med jubilaren och vänner.

P.S På Mall of Dubai finns ett till synes jättestort akvarium. Den bästa upplevelsen är faktiskt från utsidan. På tåget finns det speciella avdelningar för kvinnor och barn och åker ni tåg, kom ihåg att stämpla in och ut vid varje tågbyte (eller åk taxi istället).

Kommentarer

Lämna ett svar