Sommar på Öland

I år var det andra gången vi semestrade på Öland och denna gång bytte vi trakterna kring Böda mot Lilla Frö och Mörbylånga. Med huset som utgångspunkt blev det några bilturer till den östra delen av ön där stränderna är lite bättre med fantastisk sand och långgrunda stränder. En grym strand var Bjärby på östsidan där sanden var helt underbar. Man svänger ner höger strax innan väderkvarnarna i Lerkaka och åker ca 1 km på en grusväg ner till stranden, ett bra utflyktstips till er som är på ön.
Själv såg jag mest fram emot besöket på Ottenby och sydspetsen – tyvärr var inte vädret helt med oss denna dag då vind och regnskurar gjorde besöket kortare än planerat. Det får kanske bli en annan gång och då även lite tidigare på året när det är fågelsäsong på riktigt. Vi har nu i alla fall besökt Ölans båda fyrar med Långe Erik i norr och Långe Jan i söder.

Jag gillar Öland mest för att det känns så levande! Visst är det mitt i semestern och värsta högsäsongen men det är brukandet av jorden, boskap som betar och håller landskapen öppna, gott om försäljning av lokalproducerade varor som grönsaker, frukt, kött, keramik, glas, fisk med mera. Jag gilla också mångfaldet av växter, fåglar och insekter där det är enkelt som fotograf att hitta motiv. Alvaret är värt att nämnas och här möter man ett landskap som påminner mycket om vår jämländska fjällvärld. Det är kargt, det är lågvuxet och det finns en mängd växter som man får böja på benen för att utforska närmare. För mig som gammal fjärilssamlare (ca 45 år sedan) var det en fröjd att möta mängden fjärilar på Öland. Jag fick äntligen möta en Amiral men hade hoppats på Aspfjäril, Sälgskimmerfjäril och Apollofjäril – i mina ögon några av Sveriges vackraste. Jag har även fått se ormvråk, brun kärrhök och sparvhök under mina vandringar på Alvaret. Vackra fåglar som man gärna skulle fått på närmare håll. Möckelmosse verkar vara en bra plats för fågelskådning och den ligger mitt på Alvaret – se karta »

Öland ger mersmak och jag skulle faktiskt kunna tänka mig ett litet boende på ön. Prismässigt verkar det ligga skapligt till, i alla fall om man jämför med en 42-kvadratare i Tegefjäll. Spaningen fortsätter.
Många fina vyer kom aldrig med på bild mest beroende på att det var svårt att stanna bilen på vissa ställen. Det är bitvis smala vägar och det är en hel del trafik under semesterperioden.
Är ni i närheten av Färjestaden kan jag tipsa om Toiwos Fisk/Ölands Fisk och Rökeri! Har radas delikatesserna upp och det finns massor av smarrigheter att välja mellan. Mitt emot nedfarten till Mörbylånga ligger ett jordbruk som säljer fantastiska jordgubbar och Ölandspotatis. Nere i Mörbylånga ligger Pizzeria Linda med god mat och trevlig uteservering. På tal om mat så hade man tydligen fantastisk strömming nere på Ottenby men där blev det tjyvtjockt på några sekunder i restaurangen när regnskurarna kom.

För er som gillar cykling så är det rätt fina vägar, även cykelvägar efter kusten. Det borde gå finfint att cykla även på Alvaret men det är många murar att korsa. För invandrarna är det enklare och det finns gott om information och utmärkta leder. Gör ni som jag – vandrar planlöst omkring vill jag rekommendera en kart-app som heter Topo GPS. Den är grymt bra och man kan köpa kartor även om man lämnar Sverige. Jag laddade t.ex. ner Slovenien förra året och den funkar perfekt.

Nog med tips men ta gärna en titt på bilderna nedan!

Hej från Per

Kommentarer

Lämna ett svar