Skidskytten Stina

Tidig morgon på Östersunds skidstadion, det är grått, några plusgrader, regnet faller och innerplanen är nästintill tom.
På skjutvallen håller Skidskyttelandslagets tränare Jean-Mark Chabloz på att förbereda morgonens träning genom att försöka få bort det mesta av vattnet från skjutvallen. Snart skall Stina Nilsson köra ännu ett pass tillsammans med Jean-Mark för att specialgnugga rutinerna på skjutvallen samt själva skyttemomentet.

Jag och Håkan Blidberg förbereder våra kameror och Stina sticker iväg på lite uppvärmning – ”jag är tillbaka om 20 minuter” hörs över axeln när hon iklädd Svenska Skidskyttelandslagets klargula dress försvinner bort mot skogen och spårområdet – regnet gör att det är lite trögåkt. Medan vi väntar hörs plötsligt något som påminner om Darth Vader och strax kommer förklaringen när Parasportstjärnan Zebastian Modin passerar med sina ledsagare Jerry Ahrlin och Robin Bryntesson. Jerry har en högtalare hängande bak på kroppen och genom kommandon berättar dom för Zebastian hur han skall åka och på håll låter faktiskt Jerry som Darth 🙂

Jerry Ahrlin är ute på ett träningspass med Parasportstjärnan Zebastian Modin.
Stina förbereder sig för dagens träningspass.

Efter en stund återvänder Stina till skjutvallen och börjar ladda magasinen inför dagens träning. Det börjar med lite skytte och Jean-Mark håller ett öga i kikaren och filmar samtidigt skjutningarna med sin telefon. Jag och Håkan cirklar runt och tar bilder på träningen och det är antagligen lite störande men samtidigt kommer det ju att vara 10 gånger så många fotografer att vara på plats när det drar ihop sig till tävling. Dagens bilder skall laddas upp och vara tillgängliga för media i samband med den presskonferens som skall hållas senare på dagen.

Jean-Mark Chabloz visar Stina Nilsson en film från senaste skyttet.

Jag knäpper några hundra bilder och ska sedan ta mig ut på banan för att få lite åkbilder. Stina försöker förklara hur hon skall åka och jag knatar iväg med mina prylar. Hon fattade nog att jag inte fattade exakt hur hon skulle åka så när jag kommit upp en bit på spåret kommer hon skidande utan gevär och pekar ut vart jag kan stå – vilken service!
Varv efter varv på spåret varvat med skytte och plötsligt så är det som en vanlig med skidskyttarna, en gul åkare med gevär på ryggen. Man glömmer att det är en supermeriterad längdåkare som snört på sig bössan och sadlat om.

Stina Nilsson ute på banan.
Stina Nilsson på väg ut ur skidstadion.

Efter en knapp timme ger jag mig tillbaka ner till stadion för att få några porträtt innan passet är klart. Jean-Mark summerar träningen och är mycket nöjd med dagens skytte – 80% med pulspåslag är jättebra och dom avslutar med en highfive innan Jean-Mark måste rusa iväg till ett möte. Han ropar i farten till Stina att hon ska plocka undan mattorna och låsa förrådet efter sig.
Vi tar några snabba porträttbilder när solen börjar titta fram och eftersom jag fick god guidning i spåret kändes det inte mer än rätt att jag bjöd igen och hjälpte till med mattorna.

För min del återstod nu lite snabbt jobb att välja ut ett antal bilder som skulle läggas upp för media samt skickas till SOK som skulle göra en pressrelease över Stinas utvecklingsplats i A-laget.

En bra tisdagsmorgon i blötan på Östersunds skidstadion och ett trevligt möte med en av världens bästa längdåkare. Gissar att det kommer bli en bra karriär inom skidskyttet också.
Som strössel på glassen fick jag även historien om björnmötet berättad – vilket är en story i sig.

Fler bilder från förmiddagen och presskonferensen finns i arkivet »

Kommentarer

Lämna ett svar