Paris – kärlekens stad

Mina tidigare Frankrikebesök har uteslutande gått till alperna för skidåkning men denna gång siktade vi mitt i hjärtat av landet och dess vackra huvudstad Paris. En magnifik stad på många sätt med vacker arkitektur, ett pulserande liv och en galen trafik. Det senare måste nästan vara ett fenomen eftersom vi inte såg en enda olycka under tre dagars promenad i de centrala delarna. Det bara fungerar på något outgrundligt sätt. Mopeder, bilar, motorcyklar och cyklar lyckas bilda någon form av symbios utan allt för stora åthävor.

Med sina 10,5 miljoner innevånare är det inte underligt att det är gott om folk på gatorna, lägg därtill ett antal turister som plussar på antalet rejält. Flödet på folk är särskilt märkbart på de stora stråken som Champs Elysees, Louvren, Eiffeltornet, Notre Dame och Monmartre/Sacre Coeure. Vi lyckades hinna med alla kända landmärken och det var rätt häftigt att se Paris från det 324 meter höga Eiffeltornet. Vi tog trapporna ner den sista biten (för övrigt 1665 trappsteg om man ska gå hela) och jag gick bara och tänkte på de stackars målarna! Tänk att klättra runt där och måla. Färgen på tornet ska visst väga 10 ton!

Annars var nog det trevligaste området det kring Monmartre. Konstkvartern och sexkvarteren ger ett härligt atmosfär med gatukonstärer, gott om mysiga butiker och caféer, kärlekens vägg och mysiga gator på höjden ovanför staden. Väl uppe i området kring Sacre Coeur vimlar det av gatustånd med allehanda försäljning, kanske mest souvenirer och konst men det tydligaste inslaget är alla duktiga konstnärer som målar eller ritar av folk i farten. Det var lite kul att se att det fanns olika inriktningar på konstnärerna. Några skissade/ritade naturtroget, några körde akvarell och några ritade karikatyrbilder. Så här i efterhand kanske man skulle ha gjort ett porträtt men det får bli en annan gång.

Paris var en mycket trevlig stad som vi gärna åker tillbaka till, men då blir det nog sommar och lite varmare. Den här veckan var otroligt kall och blöt även om vi hade lite tur precis då vi skulle upp i Eiffeltornet. Sommar, sol och värme vore rätt trevligt. Matmässigt hittade vi inte rätt en enda gång faktiskt. Det godaste vi åt var en burgare uppe vid Sacre Couer annars var det rätt smaklöst. Man kanske måste hitta någon sylta i utkanten av stan. Transportmässigt var Metron det bästa sättet att ta sig runt. Vi provade taxi en kväll men det gick nästan lika fort att gå. Prismässigt var det dock helt OK med taxi. En rolig grej var att man kunde ladda ner appar för elektriska kickbikes, låsa upp och åka för en ringa slant och sedan lämna den på gatan när man var framme. Via appen kunde man sedan hitta närmaste lediga kickbike. Samma system fanns för cykel.

Vi bodde centralt och bra på Hotell Ceramic alldeles granne med Triumfbågen. Ett prisvärt hotell med trevlig personal och bra frukost. Utgångsläget för stadsbesök var perfekt och på några minuter var man mitt i shopping- och restaurangstråket.
Au revoir Paris, vi kommer säkert att träffas igen!

P.S Denna resa släpade jag ingen tung kamerautrustning (för första gången) utan använde min Canon M50 tillsammans med obejktiven EF-M 22/2 och EF 50/1,4 tillsammans med adapter. Kombinationen fungerar utmärkt och väger en bråkdel av vad jag brukar släpa på. Visst kanske man saknar ”stridsvagnarna” i vissa lägen, även brännvidd men jag är ändå nöjd med kompromissen.

Kommentarer

Lämna ett svar