Olympustest OM-D E-M1 II

När jag började fotografera för drygt 40 år sedan var mina första kameror Olympus OM1 och OM2. Den senare kom att bli en av mina favoriter och jag kan fortfarande känna tryggheten och smidigheten i den kameran.

Nu 40 år senare har jag fått förmånen att testa deras näst vassaste modell – E-M1 Mark II tillsammans med objektiven 40-150/2,8 samt 12-40/2,8. Med 4/3 sensorn ger det i praktiken brännvidder på 80-300 och 24-80.
En ganska perfekt uppsättning objektiv som täcker de flesta behov och som går att köpa för strax över 30.000 kronor.

Intrycken då? För mig som normalt springer runt med 2 x Canon 1Dx och diverse objektiv känns det oerhört smidigt. Det nätta formatet på både hus och objektiv gör att man känner sig oerhört mobil och snabb. Det här är helt klart ett alternativ för resande fotografering eller de gånger man vill ha en kompetent kamera på vandring eller utflykt. Den klarar dessutom både väta och kyla. För mig som är van med Canons menyer blev det en del pillande innan jag hittade alla inställningar och det nätta formatet ger naturligt en tajtare knappplacering på baksidan. Joysticken på Canon är fyra knappar på Olympus och dessa är inte helt lätta att manövrera med – men det går. De båda rattarna på ovansidan är däremot perfekt och det är enkelt och snabbt att ändra bländare/slutartid. Som med andra kameror kan man givetvis designa knappfunktioner som passar en själv. Att ändra fokuspunkten var nästan enklast genom att dra med tummen på den bakre skärmen. Den inbyggda stabiliseringen är bara waow! Med slutartider ner till 1/8 så förvänas man över hur bra det trots allt blir (bilden på forsen). Det går säkert att köra ännu längre slutartider om man har stöd för armbågarna men 1/8 var grymt nog. Följande fokus verkar fungera rätt bra även om jag inte fick läge att testa det fullt ut. Följande fokus för motiv som kommer rakt emot känns inte lika vasst dock. En annan sak (som också kanske är självklar) är brusnivåerna på höga ISO. Testade en bild på vårt vattentorn Arctura en kväll med ISO 6400 och bruset är påtagligt. Dock kan man justera ner det i CR eller annat bildbehandlingsprogram till acceptabla nivåer. Att jämföra det med Canon 1Dx Mark II är kanske inte rättvist men jag ville ändå testa alla situationer.

Jag gillar detta skarpt:
» Smidigheten och formatet
» Den inbyggda stabiliseringen
» Kapacitet och bildkvalitet i ”normala” ljusförhållanden
» Brännvidder i kompakt format
» Inställningsmöjligheterna
» Möjligheten att se den tagna bilden direkt i sökaren utan att behöva ta ner kameran
» Följande fokus
» Fokuspunkt över hela sensorn
» Vinklingsbar skärm

Det här hade jag önskat vore bättre:
» Brusnivån på höga ISO
» Vissa knapplaceringar på baksidan av huset

Sammanfattningsvis så är detta en mycket kompetent, smidig och trevlig kamera som levererar. En klart tänkbar kandidat när det är dags att lätta sin utrustning. Paketet som jag lånade tillsammans med ett 300/4,0 (600 mm) skulle gott och väl täcka mina behov för en kamera på resa, jakt, fiske, vandringar med mera. För sport kanske Olympus M1X är ett bättre alternativ men det är oprövat ännu så länge.

Kommentarer

2 svar till ”Olympustest OM-D E-M1 II”

  1. Profilbild för Göran Johansson

    Fint att du hoppade på möjligheten att testa och bra rapport. Jag funderar också på något lättare när jag drar ner på sportfotograferandet.

    1. Profilbild för projektpper

      Ja Göran, den känns stabil och rejäl och om man lär sig alla inställningsmöjligheter så tror jag att upplevelsen blir än bättre. Helt klart en tänkbar kandidat i kameraväskan.

Lämna ett svar