Naturnära

Utloppet från Lillsjön

Bor man i Östersund så bor man rätt naturnära. Runt staden finns gott om fina naturreservat med fin miljö och ett rikt fågel- och djurliv. Ändsjön på Frösön är kanske vår mest tillgängliga lokal för att få se ett rikt fågelliv. Det är en fin vandring runt sjön och i dess norra del finns ett fågeltorn med god överblick över sjön.

Lite längre västerut finns fina Andersön som är klippt och skuren för en utflykt med fika. Från Andersön har man en fantastisk utsikt mot den vidunderliga fjällvärlden.

Norr om Östersund finns Tysjöarna, ett kalkbleke där fåglarna trivs och syns i stora mängder. Ytan på området gör dock att man inte får samma överblick som t. ex. Ändsjön. Häftigast där är nog ändå källan där vattnet trycker in från botten med ultraklart vatten. Samt kalktuffkällan några hundra meter norrut efter stigen. Källorna når man enklast från parkeringen efter E14.

Förra året fick vi ett helt nytt, stadsnära naturreservat i Lillsjöområdet. Lillsjön har mycket hög tillgänglighet och bjuder en naturupplevelse precis i utkanten på staden. Många tar en promenad eller en cykeltur runt sjön. På vintern hittar man en och annan pimpelfiskare och på sommaren kan man bada och grilla vid grillplatsen. Det finns även en ramp som går en slinga i skogen. I området finns en del orkidéer men de flesta jag hittat växer under kraftledningen några hundra meter norr om Lillsjön, upp mot E14.

Utloppet från Lillsjön
Ramp och plattform vid Lillsjön
Vägen till badplatsen vid Lillsjön

Kommentarer

Lämna ett svar