Kan du ta några bilder på en stakmaskin?

Jag extraknäcker lite som fotograf och bland annat gör jag lite jobb åt TT Nyhetsbyrån. Det är mest Allsvenskan i fotboll men ibland får jag hoppa in och göra lite reportagejobb. För någon vecka sedan ringde det och det var en bildredaktör som presenterade sig och undrade om jag kunde göra ett litet jobb. Reflexmässigt var svaret ja och jag undrade vad det gällde.

Det är Sebastian Samuelsson, skidskytten, och en stakmaskin! Absolut tänkte jag och såg framför mig en sån där maskin som man står och rycker i snören och att han köpt en sån för att ha hemma i lägenheten.
Jag messar Sebbe för att höra mer om detaljerna och får då besked om att det är ett rullband! Min hjärna är fortsatt inställd på hemma, lägenhet och får svaret ”Hehe, inte i lägenheten! Ska bli kul att visa dig”

Dagen för insatsen kommer och jag är ute i god tid. På plats i Odenskog möter jag Totte som gör de sista filmklippen för SVT. Samtidigt rullar OS-invigningen på skärmarna framför bandet.
Det visar sig nu att det inte är en stakmaskin, eller något litet rullband. Det är ett jätteband och den första tanken är – hur tusan har man fått in detta genom den lilla dörren.
På väggarna hänger några nummerlappar, två bildskärmar och i ett hörn står ett knippe stavar. Rummet domineras annars helt av det gigantiska rullbandet. Jag stöter på Bosse Johansson som precis avslutat ett samtal rörande de kommande intervjuerna med Aftonbladet, Expressen och TT. Bosse är agent för Sebastian samt Nils van der Pool, Johanna Skottheim och några till. En rasande trevlig prick med ett härligt engagemang. Vi surrar på lite och jag börjar rigga lite utrustning.

I lokalen finns förutom rullbandet ett fullutrustat gym, ett litet kök samt dusch och toalett. Det är en grym anläggning för en kille med målet att bli bäst i världen. Bandet tillverkas i trakterna av Uppsala och enligt utsago så är Sebastian först i världen med eget band. Han förklarar att det förvisso finns ett band på Vintersportcentrum men där skall alla skidskyttar och längdåkare samsas. Nu har han möjlighet att köra precis så krävande pass som önskas, precis när som helst. Satsningen som går lös på en dryg miljon är möjlig genom sponsorer och de prispengar som körts in och som nu Sebbe valt att investera i sig själv.

Det som från början var en stakmaskin i en lägenhet blev ett rullband av megaformat i en ljus fräsch lokal förevigas under ca en timme och det är bara att imponeras över anläggningen.
Det blev en rolig eftermiddag och återigen kan man konstatera att jobbet som fotograf ger en möjligheter att få se annorlunda saker och göra nya bekantskaper.Kommentarer

Lämna ett svar