Dö-städning

Huset som pappa byggde 1968.

För er som inte gjort detta ännu så är det en grymt märklig känsla att tömma det hem som man varit med och byggt upp och som har varit ett nav de senaste 40 åren.

Det är galet många minnen och känslor som kokar inombords när man bläddrar igenom gamla bilder, kort, brev, dokument, träningsdagböcker och allt annat som man av någon outgrundlig anledning sparat genom åren.

Anders kärrar prylar från huset till containern.

Allt kommer ikapp och sköljer över en som en tsunamivåg – jag suger ur varje sekund ur det sista av möblemanget som ännu inte har kastats ut, den centrala platsen i huset som är köket. Här har vi genom åren mekat, ätit, surrat, diskuterat, skruvat i prylar, ätit, argumenterat, tittat ut på trafiken mot Sundsvall – kort sagt – gjort allt.

Nu gapar kakfatet tomt och det är inget slammer från arbetsbänken i garaget. Gamla läroböcker i ritningslära från Hermods åker ner i containern tillsammans med kläder, tavlor, möbler, handarbeten och köksprylar – ett livs sparande samlas i en stor container. Några minnen sparas tillsammans med prylar till sönernas första bo. Pappas verktyg kommer till fortsatt användning i mitt garage och alla bilder plockas med för en senare genomgång.

En tämligen full 20-fotscontainer som Anders fyller på lite mer i.

Nu är det inte mycket som återstår innan huset får gå vidare till en ny generation och skänka trygghet och glädje till Pontus och Louise. Trötta och slitna lämnar jag och syster Bispgården. Resorna kommer inte att bli så täta längre men det blir lite jakt på Ragunda skogen och besök på graven där nu mor, far, farmor, farfar och farbror Göran samsas. Vi förenade familjen i en gemensam urnsättning i fredags när vädret visade sig från sin allra bästa sida och välkomnandet kunde inte ha varit bättre.

Sida vid sida in i det sista i Fors fina kyrka.
Nu vilar de äntligen i frid

Minnena från tiden i Bispfors kommer att finnas med för alltid och vi gjorde många hyss och äventyr. Jag har plockat med en rad prylar som skall gås igenom men framförallt är det massor av härliga gamla bilder som skall få en omgång.


Håll er friska och kom ihåg att Dö-städa mellan varven. Behöver du verkligen spara det gamla VHS-bandet eller fakturan på taklist från 1999?

Kommentarer

Lämna ett svar