Djurspaning

Ljusa kvällar, snösmältning, varmare dagar… våren är härlig på många sätt och ger oss jämtlänningar en härlig payback efter en mörk och dyster vinter. I fjällen är det fortfarande gott om snö som ger oss fina möjligheter att njuta av skidturer i strålande vårsol några veckor till.

I coronatider och i väntan på fint väder kan jag tipsa om Djurspaning! Koka på lite kaffe, fyll en termos, packa mackor, en kamera och kikare och ge er ut på småvägarna i länet. Det vimlar av fina vägar som tar er långt ut i naturen, även om många är avstängda så här i tjällossningstider. Det här är tiden när det vimlar av vilt och skogsfågel efter vägarna, dessutom är de lättare att upptäcka nu innan löven och grönskan satt full fart.

Denna vecka har vi hunnit med två turer där den första skulle ge oss fina bilder på kronhjortar som skulle finnas i trakterna av Mattmar, Bleckåsen. Vi startade över Frösön och Rödön ut på E14 västerut. I Trångsviken vek vi höger mot Rönningsberg och vidare upp mot Högåsen. På sådana här turer kan man konstatera att det finns otroligt fina platser och Rönningsberg måste vara otroligt fint med utsikt över den Jämtländska fjällvärlden.

Tillbaka ute på E14 fortsatte vi västerut till Mörsil där vi återigen svängde höger, denna gång mot Bleckåsen. Där på en lägda såg vi våra första hjortar men avståndet var lite långt för en bra bild trots att vi satt bestyckade med 400 mm objektiv. Det fick bli några pliktskyldiga bilder på en Storspov istället, även om även de befann sig på väl långt håll. De är lite skygga de här rackarna. Sakta rullade vi vidare mot Alsen och Berge där man sett hjort på nära håll tidigare i vår men även där gick vi bet – dock fick vi njuta av en kopp kaffe med vidunderlig utsikt över, som det känns, hela Jämtland.

Efter en fin tur rullade vi hemåt och tillbaka på Frösön hittade vi till slut lite storvilt i form av en älgko med två fjolårskalvar. Det blev en rad bilder innan vi fortsatte hemåt och låt mamma och barn återförenas, de hade hamnat på varsin sida Rödövägen och vår närvaro gjorde att kon stod kvar på östra sidan medan kalvarna var på väg ner mot Kungsgårdsviken.

Inför gårdagens tur spände vi bågen lite hårdare – nu gällde det att få syn på en björn! I veckan kunde man läsa om några ungdomar i Hammerdal som kommit i närkontakt med en björnhona med ungar vilket triggade oss lite extra. Turen startade mot Hammerdal och sedan vek vi av mot Ringsta och Husås. Ringsta kan för övrigt tävla med Berge och Rönningsberg med en fantastisk utsikt.

Vägen vi åker går till stora delar parallellt med Hårkan och bjuder på fina fikastopp. När sommaren kommer finns det även fina möjligheter att doppa en dunkrok i ån och förhoppningsvis kunna drilla en stridig harr.

Spänningen är hög när vi rullar norrut men framme på Föllingevägen har vi återigen kammat noll när det gäller björn, ja eller djur över huvud taget. Ett knip-par lättade när vi stannade för en kopp kaffe men i övrigt fanns det inte så mycket annat än vacker natur att fotografera. Resan fortsatte mot Föllinge och strax innan samhället hittade vi en fotogenisk tjäderhöna som visade upp sina bästa sidor innan den tyckte att vi var väl närgågna.

Inte allt för nedslagna fortsatte vi ner mot Lillholmsjö och passerade fler skogsfåglar som satt i vägkanten och njöt av det framtinade gruset. Vi blåste vidare eftersom det var en björn vi ville se. Vänster i Lillholmsjö och sedan ner mot Landön där Wild Jämtland har sitt tillhåll – här borde det ju vimla av nallar! Vi smög oss genom byn, ivrigt spanande åt alla håll men inga fyrbenta i sikte så vi fortsatte hemåt. I Tulleråsen vek vi höger in mot Änge på ren ingivelse och passerade ett tranpar som gick och betade på en åker strax innan vi nådde bebyggelsen. Resan fortsatte sedan genom Änge, förbi charkfabriken och en bit in på vägen mot Nälden stod det plötsligt en hjort vid sidan av vägen. Vår klumpighet gjorde ett jag missade världens bild med några hundradelar. Hjorten hade nämligen hoppat in i skogen vid sidan av vägen, stannat och vänt huvudet mot oss. Jag hade fått upp kameran och börjat orintera mig ner för ett porträtt när den bara försvann. Det blev ingen bild på minneskortet men den är vacker på näthinnan.

En bit efter Änge chark svängde vi höger mot Glösa och halvvägs dit hittade vi en lite grupp hjortar som faktiskt bjöd till och stod stilla en bra stund. Det är vackra dju och inte allt för vanliga på våra breddgrader. Tydligen är popluationen kring Alsen/Bleckåsen rätt livaktig och jagas av de lokala jaktlagen. Åter i vackra Alsenbygden bjöds vi på en fantastisk solnedgång innan det var dags att vända hem för dagen.

Med 18 mil på trippmätaren summerar vi återigen en trevlig kväll i spaning på naturens vilt. Jakten på björnen går vidare och jag vill be om tips om vart man kan hitta en björnobesrvationsplats som är drypsäker!


KORTKORT BILDSPEL

naturtur_5
naturtur_4-1
naturtur_7
naturtur_1
naturtur_2
naturtur_3
naturtur_10
naturtur_6
naturtur_9
naturtur_8
alsen
previous arrow
next arrow

Topo GPS

Jag vill passa på att tipsa om en fantastisk app som är till stor hjälp oavsett om man är ute på vandring eller om man som vi är ute på björnspaning i bil. Topo GPS funkar örver hela världen (tror jag) och är en riktigt bra detaljerad karta.

Kommentarer

Lämna ett svar