Björnjakten VI

Den vilda jakten på björnen går in på sjunde kapitlet och hittills har vi avverkat centrala och norra delarna av Jämtland, området runt Östersund och senaste tipset Brynje. Fortfarande lyser björnarna med sin frånvaro så nu är Härjedalen det hetaste spåret.

En ung älg som kanske får ett långt liv.
Porträtt av en tjädertjej.

I helgen som gick tog vi oss norrut mot Strömsund, sedan via Täxan och en fin grusväg mot Vängel och Backe. Vägen kändes tidigt som ett säkert kort och snart hade vi fått älg och tjäder på bild – en bra uppvärmning för björnarna med andra ord.

Ellinor tog över ratten så jag kunde fokusera på djurspaning men det visade sig att chauffören hade ett vassare öga, framförallt för tjäderhönor. Uppmärksamheten gjorde toppbilden möjlig när två hönor hoppade in i skogen och den ena hamnade i en liten öppning i solen, precis perfekt för att hamna på bild.

Fikastopp vid Knutfjärden

Efter någon mil i sakta mak över skogen hade vi fortfarande kammat noll, men solen sken och värmde gott så vi gjorde ett fikastopp vid Knutfjärden en bit innan Vängel. Man får känslan av att det tidigare varit en rätt livaktig bygd och man kan se spår efter butiker i byarna som troligen härstammar från en anläggningstid under vattenkraftsutbyggnaden.

En fin ren som betar på en äng I Laxsjöviken.

Framme i Backe tar vi vänster tillbaka mot Strömsund för att sedan ta höger mot Laxsjö och Föllinge. Turen bjuder på fin natur, lite skogsfågel men varken björn eller klövvilt. I Laxviken träffar vi plötsligt på en mycket fotovänlig ren och betar på en äng. Den låter oss ta några fina porträtt innan vi rullar vidare mot Föllinge centrum. Ett snabbt infall för oss mot Skärvången och en chans att kanske få tag på några goda ostar.

Den lilla, lilla grusvägen mot Skärvången väcker på nytt hoppet om en björnkontakt. Snön börjar falla och späder på det det tjocka snötäcket i området, det är i princip bara vägen som är bar. Jag börjar visualisera en hyfsad närbild på en björn med snö i pälsen men det blev en kricka och en svan istället. Lite udda och exotiskt så här mitt på skogen mellan Föllinge och Skärvången.

Kricka…
… i sällskap med en svan.

Snön övergår till regn när vi når Skärvången och ostbutiken är tyvärr stängd på lördag eftermiddag så vi styr raka vägen hem. På vägen passerar vi Offerdalsberg där det går ännu fler renar och betar. Platsen ger en känslan av att åka genom ett alplandskap med hus som klättrar på sluttningarna, säkert ännu vackrare i solsken.

Ca 30 mil och 7 timmar senare är vi tillbaka i Odensala efter en fin tur. Jakten går vidare och denna lilla berättelse avslutas med en bild på en kricka I Sångån.

P. S Tack till Urban Isberg för lånet av hans Canon 7D MKII vars sensor ger en ”ökad brännvidd”. Man kommer liiite närmare även om det ofta kan vara för långt avstånd i alla fall.

Kommentarer

Lämna ett svar