Vandring längs Forsaleden

En av årets hetaste dagar bestämde vi att vi skulle gå Forsaleden med start nere vid Herrevadsströmmen. Vi körde in vid Gällö, passerade skidtunneln och den vackert belägna Revsunds Kyrka. Körde över Herrevadsströmmen och svängde in höger på en liten grusväg där vi parkerade efter ån. Leden, som är tydligt blåmarkerad, ringlar sig vackert till del genom ett skogslandskap men stora delar går på berghällar där den måste ha världens bästa underlag slitagemässigt. Som en granittrottoar slingrar den sig genom en gles tallskog med ljungbevuxen mossa. Många förknippar nog Herrevadsströmmen med sikhåvning och fint fiske och miljön för dessa aktiviteter är helt bedårande. Just nu är det dock fiskeförbud i strömmarna och det är nog den ringa vatttenmängden som sätter stopp för detta. Sträckan upp till badforsarna är ca 7 km och det är historisk mark. Här finns stenåldersboplatser, hällmålningar och en grav från järnåldern. Insjögraven har lagts högt så att den kan ses av kommande generationer och fungerar även som territoriellt märke av ättens hävd. En av totalt ca 700 i Sverige, ligger vackert efter Bodsjön.

En bit upp efter sjön står en vitmålad stolpe som ett minne över tre människor som drunknade i sjön strax utanför. En mamma gick över sjön under jullovet 1895 för att hämta hem sina två söner. Alla tre drunknade.

Efter 7 km lätt vandring når man fram till det som för de flesta är Forsaleden, delen med forsarna och laxtrapporna som har blivit regionens bad-eldorado nummer ett. Denna dag var inget undantag och de kryllade av badsugna unga och gamla. Det påminnde faktiskt en hel del om Krka nationalpark i Kroatien som också är ett område med många vattenfall och badande människor. Jag släppte av Ellinor och Annica, fikade och vände sedan tillbaka mot bilen vid Herrevadsströmmen. En härlig men varm vandring och en perfekt dagstur som verkligen kan rekommenderas en solig sommardag. Som cyklist kan jag konstatera att den även borde vara perfekt för en MTB-tur.

Att tänka på för er som skall besöka badforsarna – fina sommardagar kan det vara som idag, massor av bilar. Det finns få parkeringar och folk parkerar då efter den smala grusvägen. Det lämnar ingen plats för möten och det kan bitvis bli lätt kaotiskt när mn ska hem. Det är även en avgift för parkering som betalas genom sms.


LÄNKAR

Karta Forsaleden (PDF)