Ottfjället och 600 höjdmeter

Med blodad tand från förra helgens tur till Pyramiderna tog vi denna gång sikte på Ottfjällets topp. En tur på 6 km enkel och cirka 600 höjdmeter. Vi startade från Vålådalen och valde leden som går upp vid liften (se karta i bildspelet), en rätt brutal start för en lätt överviktig gubbe. Det planade ut lite efter en stund och efter någon kilometer kommer man ut på en grusväg som leder upp mot fjället. Uppför men lättvandrat och efter en stund får man lämna den lite tråkiga vägen och vika in på leden. Till en början följer man samma sträckning som Fjällmaraton och jag kan inte annat än imponeras över de som springer denna sträcka.

En bit upp på fjället delar sig leden mot västra respektive östra toppen. Vi valde att gå till höger mot den östra och det visade sig vara ett bra val. På vägen upp stötte vi på en ripa med ungar och man slås dels av hur kamouflerad den är, dels hur fiffigt den lockade bort oss från ungarna. Klurigt och spännande att se hur den agerade.

Leden fortsätter sedan brant upp mot toppen och även om det inte är speciellt långt var det ändå svettigt när solen gassade och temperaturen pekade på +25.
Väl uppe möts man av en platå som går utmärkt att tälta på samt en vidunderlig utsikt. Härifrån har man koll på nästan hela den Jämtländska fjällvärlden, man är i jämnhöjd med Åreskutan och nedanför breder Ottsjön med dess ridvad ut sig. Grymt vackert och ett ställe att komma tillbaka till. Vi fick tips om tältning så man både kunde se solen gå ner och upp men det får vi ha kvar till en annan gång.

Turen upp tog 2 timmar och 40 minuter i lugn takt och med ett antal fotostopp på vägen. Lunch och vila på toppen innan nedfärd. Elle badade i fallet på vägen ner och vi följde sedan vägen ner till skidspåren innan vi vek höger tillbaka till Vålådalen. Nerfärden klarades på två timmar och det var en lagom lång tur.

Ottfjället med sina 1265 m.ö.h. är definitivt en plats att återvända till, det är även en tur som jag varmt rekommenderar andra att göra. Ni kommer inte att bli besvikna.
Som vanligt kommer här lite bilder från turen.