Om

Projektp.se är en sida med bilder från vardagens fotopromenader, resor, arrangemang och annat som händer i främst Östersund och Jämtland.

IMG_0280Fotointresset startade 1976 i Bispfors i östjämtland och önskelistan innehöll nog bara en systemkamera. Kameran, en Practica, med två objektiv, 50 mm och 135 mm (skruvgängade) och en hård väska och blev min ögonsten. Allt fotograferades men snart nog insåg jag att det blev dyrt att framkalla färgfilm. Lösningen hette fritt valt arbete och Åke Claesson. Åke var fotograf i Hammarstrand och jag fick vara hos Åke och lära mig fotograferingens grunder och framförallt mörkrumsteknik. När handgreppen satt så byggdes mammas tvättstuga om till mörkrum med förstoringsapparaten på tvättmaskinen och en ärvd framkallnings- och fixeringstank. Filmen köptes på storrulle och spolade för hand upp på tomma filmrullar. Nu kunde man klämma iväg rätt bra med bilder utan att bli ruinerad.

I slutet på 70-talet kom Olympus med sin OM2 kamera och den blev min nya favorit. Det var en kamera som jag höll fast vid ganska länge. Tillsammans med en radda inköpta Cocin-filter fick jag mina första fotouppdrag som bland annat bestod i att fotografera lastbilar och bilar samt dokumentera de backtävlingar som genomfördes i Hammarstrand på 80- och 90-talet.

Fotointresset har följt med genom åren och digitaliseringen har gjort allt mycket enklare. Idag är använder jag en Canon 5D Mark III, en Canon 1Dx samt en Canon 1Dx MKII. Det är en stor skillnad mot 80-talets manuella skärpeinställningar, baltandet med framkallning- och fixeringsvätskor(kan fortfarande förnimma doften), tidur, förstoringsapparat och pjattar.

fjälltur_12

Intresset har jag räknat ut kan följa mig ganska långt upp i åren och jag är ganska nöjd över en kreativ och skapande sysselsättning. På önskelistan står nu en tur till Lofoten och Island för att fotografera den fantastiska natur som finns där uppe.

Sedan sommaren 2017 jobbar jag för AB Frilansfotograferna och kommer bevaka händelser i Jämtland/Härjedalen. Med ÖFK´s framgångar kommer Jämtkraft Arena att vara en plats där ni kommer att se mig, jag ser även fram emot kommande tävlingar i skidskytte och alpint och dessutom kommer Östersund att stå värd för Mountainbike SM inom kort. Jag har även ett mål att ta mig till Lofoten för sköna naturbilder men det häftigaste vore att följa och fota Tour de France samt få fotoaccess till NBA-finalen.

Behöver du hjälp med ett fotouppdrag, tveka inte att höra av dig! Jag hjälper dig med dokumenterande foto, porträtt-, event-, produktfoto med mera.

Jag har bland annat jobbat med och levererat bilder till:
Svenskt Skidskytte, Skidskytte-VM 2019, Swedemount, IBU International Biathlon Union, Jämtland Basket, ICA Odenhallen, NUS-Nordiska Ungdomsspelen, VW Supersprint – Volkswagen Sverige, Hallströms Verkstäder, Visit Östersund, W&L Jordan, JA Bygg.

frlansfotograferna