Kiteboarding på Storsjön

Människor har använt segel sedan urminnes tider för att kunna förflytta sig över vatten och ur denna teknik och kunskap har Kiteboarding eller Kitesurfing sakta men säkert vuxit fram. I slutet av 70-talet fick en Holländare det första patentet på Kitesurfing och även om han inte nådde några ekonomiska framgångar på sin idé får ändå Gijsbertus Adrianus Panhuise ses som den som uppfann sporten. Det har satts många rekord i denna sport och många har utmanat gränserna. Bland annat två killar som seglade 30 sjömil från fastlandet till Gotland – utan följebåt. Det längsta åket enligt Wikipedia är 87,4 mil och genomfördes av Francisco Lufinha som körde mellan Lisabon och Madeira.

När det blåser västliga vindar kan man ofta hitta kite- och vindsurfare i Mårtensviken eller ute på Frösön i Västbyviken. Det är alla kategorier åkare, från rena nybörjare som kämpar för att hålla sitt segel i styr till de som behärskar de mest avancerade konster.
Storsjön med sin stora yta och geografiska läge inbjuder titt som tätt gynsamma vindar för kitesurfare, även om de kan vara väl byiga ibland. Vyerna från t.ex. Västbyviken går dock inte att klaga på!

Här följer en bildserie från Mårtensviken häromkvällen. Det var inte helt gynnsamma vindar inne vid land så åkarna höll sig ganska långt ut. Bilderna är tagna med Canon 5D MKIII samt ett Canon 100-400/4,5-5,6 IS II USM.