Gimåleden/Gimån

Fiske i Gimån strax under järvägsbron och bron över E14.

Många är gångerna som jag passerat Gimårasten strax norr om Bräcke. Som gammal flugfiskare slås jag alltid av den vackra miljön som ligger alldeles bredvid E14 och på senare tid har jag gjort några snabba stopp, både med och utan kamera.
Utloppet från Revsundssjön och första delen visar tydliga tecken på att Gimån använts för flottning. Stenläggningarna och fåran öster om E14 fångar effektivt upp strömmen och leder vattnet vidare ner mot Bodsjön. Vattnet är klart och det är relativt enkelt att få syn på fisk i vattnet.
Fiskarna på stenarmarna klurade febrilt på vilken fluga, eller nymf som skulle falla mest i smaken och lura upp bytet från botten. Några strider med åns öring eller harr har det inte varit medan jag har varit där, men å andra sidan så gör närheten och den vackra miljön att det räcker med att njuta av platsen. En fisk känns som ren bonus.

Gott om natursköna platser, naturvärden och kulturvärden efter leden

Efter att ha studerat kartan noggrannt (jag använder apparna Topo GPS eller Naturkartan som finns både för iPhone och Android) konstaterade jag att det fanns en stig mellan Gimårasten och Bodsjön. Gimåleden beskrivs som en skogsled präglad av sjöar och vattendrag. Leden är i sin helhet över 6 mil lång men drabbades rätt tufft av stormen Ivar och Bräcke Kommun har inga planer på att restaurera den. Beskrivningen låter dock rätt lockande –
”Gott om natursköna platser, naturvärden och kulturvärden utefter leden. Leden binder ihop ett antal sevärdheter. Stora möjligheter till variationsrikt sportfiske. Stort utbud av
kulturhistoriska upplevelser. Bad i mängder av sjöar”.

Karaktären på naturen här är lite lik den man möter efter Forsaleden, dock är det lite mer skog efter Gimåleden men det växlar med klippterräng och gles tallmo, men mer om det senare.

Flottningsled

Som jag skrev inledningsvis så användes Gimån som flottningsled. Bygget av flottningsleder startade på allvar i runt 1840-talet. Man rensade strömfårorna från stenblock och byggde fasta anläggningar för att kunna påverka timrets väg. Bottnarna slätades ut och sammantaget gjorde dessa åtgärder att det blev en rätt ogästvänlig plats för fisk. Flottningsåtgärderna var inte bara till nackdel eftersom de bommar som lagts ut för att styra timret kom att bli en bra miljö för sländor. Bommarna blev även naturliga ståndplatser för fisk som kunde kalasa under perioder av sländekläckning.Stenkistor och dammar gjorde att det blev ett relativt jämnt flöde av vatten vilket bidorg till ett en bra miljö för harr och öring.

På 1970-talet upphörde flottningen och vattnet kunde efter rivningen forsa fritt nerför Gimån mot Ljungan. Det blev torftigt och sterlilt och vattenståndet djönk snabbt ner till en för fisken ogynnsam nivå.
I samma veva startade Gimåns miljögrupp under ledning av Rolf Smedman. Man påbörjade arbetet med att restaurera ån, först genom kroppsarbete och timmersaxar men sedan med hjälp av en grävskopa som grävde fåror och skapade naturliga ståndplatser för fisken.

På några år hade man lyckats skapa en fantastisk miljö för fiske och öringar på upp emot 3 kilo fångades i djuphålorna bakom stenarna i ån. Idag har Gimån med Idsjöströmmen utvecklats till att locka fiskare från hela världen där Idsjöströmmen klassas som ett av världens bästa harrvatten.

En fiskare som spanar efter byten strax öster om Gimårasten.

Promenad efter ån

Från parkeringen vid Gimårasten går en spängad stig österut efter ån. Vi sätter kurs mot Bodsjön med våra fikaryggsäckar för att ta den relativt korta promenaden efter Gimån. Det är en sträcka på cirka 2 kilometer enkel väg och leden följer ån en bit in i skogen. Med jämna mellanrum kommer små avstickare ut till ån och de fiskesträckor som är uppmärkta. Vi gör några små stopp på vandringen och visst känns det lockande att få blöta ett Guldribbat Haröra, en Coachman, en Butcher eller en Europa 12:a i ån. Flugspöt har varit upphängt och oanvänt i många år nu men besöket vid Gimån ger lite näring till tanken på comeback.

Fläcknycklarna blommar i mängd efter Gimåleden.

Spänget ner mot Bodsjön kantas med mängder av Fläcknycklar, on orkidé som tydligen hittat helt rätt i dessa trakter och bitvis är det som att gå i en planterad rabatt – jag har då aldrig upplevt den här mängden på en och samma plats.

Det är en fin skogspromenad som på sina stället visar lämningar från flottningen. Det ligger lite träbråte i ån och bredvid spänget ser man resterna av kanalen som byggdes förbi Gimåns forsar. Kanalen är idag fylld med kullfallna träd och kvistar men det är tydligt vart den hade sin väg.

Den gamla flottningsleden Långrännan som löper parallellt med Gimån mellan Gimårasten och Bodsjön.

När vi når Sågberget öppnas terrängen upp och börjar övergå till tallmo och klippterräng, stannar vi för en fika. Här har man en finfin utsikt över Gimån som sakta rinner förbi och här finns ett av många vindskydd efter vägen. En galge på en arm vid eldstaden för tankarna till en regnig fiskenatt där kläderna behöver torkas upp mellan passen i ån. Vi njuter av kaffe och nybakade kanelbullar och i fjärran kan man ana civilisationen genom det svaga brummet av biltrafiken på E14. Det är en gråmulen dag men vi slipper regn och kan njuta av vårt fika.

Efter pausen tar vi oss an den sista korta vägen ner mot utloppet i Bodsjön. Terrängen blir lite brantare och vi följer stigen som leder ner mot ån mellan några stora klippblock. I utloppet ligger resterna av den gamla Skvaltkvarn som stått på platsen och nere vid sjökanten står en lite sliten rödmålad bod med sitt karaktäristiska galvplåttak.

Vi blir kvar en stund för några bilder innan vi vänder tillbaka mot Gimårasten och den hägrande älgfärsburgaren.

Gimåns utlopp vid Bodsjön
Gimåns utlopp vid Bodsjön

Fantastiska burgare

Förra gången jag postade ett inlägg från Gimån fick jag frågan om jag provade hamburgarna! Jag blev lite frågande men efter lite sökande visade det sig att Gimårasten inte var bara en glasskiosk som jag alltid trott. Har bjuds på riktiga läckerheter med lokalproducerade råvaror. Givetvis kan man ta en glass eller en fika också men jag hade spetsat in mig på burgaren. Efter en halvrask promenad i bakspår (jag tappade mitt motljusskydd efter vägen ner) landade vi halvsvettiga vid ett bord på restaurangen – burgaren var på väg. Hungriga efter promenaden var det en fantastisk upplevelse att få sätta tänderna i denna omtalade hamburgare med tillhörande strips och coleslaw.
Gimårasten har radat upp utmärkelser och 2019 tilldelades Gimårasten titeln Länets bästa rastplats för fjärde året i rad. Den omtalade glassen från Bräcke Glassbar lockade lite efter maten, den är ju fantastiskt god.
Men med mätta magar behövde inget mer denna dag så vi rullade tillbaka mot Östersund.

Sammantaget är en tur till Gimårasten med en tur efter Gimåleden en trevlig och lättillgänglig dagsutflykt.
Vackra miljöer varvat med flugfiskare som elegant placerar ut sina flugor i ån gör det hela till en härlig upplevelse och den stora fördelen är att det är Naturnära!

P.S Hittar du ett Canon motljusskydd efter ån får du gärna höra av dig!

Länkar

Gimårasten
Gimåleden
Naturkartan
Gamla flottningsbilder från Gimån

Några bilder från turen