Fillstabäcken

Den här lilla promenaden började med en bild på sociala medier! Ett litet vackert vattenfall dök upp i flödet i våras och bilden skulle vara tagen i närheten av Östersund. Jag gjorde en efterforskning men kom inte fram till platsen. Tänkte att det kanske är som ett bra svampställe eller fiskevatten – man avslöjar det inte.

Härom dagen dök bilden dock upp igen när jag satt och kikade på appen Naturkartan och fallet låg tydligen i Fillstabäcken.
Sista veckan på semestern, fint väder och inget planerat gjorde att jag snabbt kastade med mig lite fotogrejer, en termos kaffe och några goda bullar. Det är ingen längre tur från Odensala till Fillsta så det tar inte lång stund förrän man kan promenera omkring i en härlig miljö.
Läste förresten på Länsstyrelsens hemsida att man klassat turen som barnvagnsvänlig men det är då tveksamt om man över huvud taget besökt platsen. Ta inte med den på turen är min rekommendation.

Det finns en liten parkering med plats för 3-4 bilar efter vägen upp mot Rasten/Svartsjöarna.
Stigen startar med en bro över just Fillstabäcken innan den drar iväg uppför backen mot kalktuffen en dryg kilometer längre fram. Vandringen börjar på en bred fin stig genom en fin blåbärsskog där man passerar några elledningsgator. Det finns en del bär och jag möter några barnfamiljer efter stigen som är på jakt efter de söta blå bären. Ambitionerna var inte så högt ställda, det handlade mer om att få ihop bär till en paj och att få komma ut i naturen denna vackra onsdag i augusti.
Några skogsgräsfjärilar svärmar på denna varma dag och som vanligt när det gäller fjärilar så blir det ett hysteriskt flackande med objektivet för att fånga en på bild. För min egen del blir det ofta för snålt ställd bländare vilket resulterar att man inte får skärpa hela vägen. Det är en svår balansgång mellan skärpa på objektet och boké (bakgrundsoskärpa).

KALKTUFF

Efter en kort promenad delar sig stigen och det skyltas med Kalktuff 500 m. Jag viker upp och följer den smala stig som går parallellt med Fillstabäcken och ett stort kalhygge på höger sida. Man vandrar i en ”gammelskog” och strax når jag fram till öppningen där kalktuffen ligger. Det står en välkomnande bänk vid källan och trots en kort promenad smakar det gott med en kopp kaffe och en bulle.

Jag njuter av naturen och i fjärran hörs lite brus av bilar på de omgivande vägarna, det är nära civilisationen men ändå mitt i naturen.
Under fikapausen läser jag lite mer om platsen på Naturkartans app som länkar till Länsstyrelsens hemsida.
Kalken har under flera tusen år byggt upp en lång och bred höjning i marken och att storleken på denna saknar motsvarighet i Sverige. Ni som vandrat runt Tysjöarna kanske har noterat den lilla kalktuffkällan som ligger strax norr om grillplatsen på den västra sidan och i jämförelse är det en lite pluttekälla.

Det är det kalkrika grundvattnets avfällning som skapat denna förhöjning genom åren och Fillstabäckens kalktuff mäter cirka 30×25 meter. Det klara vattnet letar sig upp genom marken och vidare ner i Fillstabäcken.
Den kalkrika marken ger fina förutsättningar för orkidéer men vid mitt sena besök har allt blommat klart. Enligt Länsstyrelsen skall här finnas Kung Karls Spira och Flugblomster, Brudsporre och Majviva. Här skall även växa en ytterst sällsynt svamp som heter Balsamtråding. Jag googlade hur den skall se ut men jag hittade ingen klar information om denna svamp – kanske beroende på att den är så pass sällsynt.
Det mest udda jag hittade på min tur var en liten bananbit i källan.

Det blev några bilder kring källan innan turen fortsatte söderut efter leden. Man passerar en bäck innan skogen glesnar till en härlig tallskog med ett täcke av blåbärsris. Den är en fin promenad i en härlig skog tillbaka ner mot bilen.
Jag når åter bäcken och tar några bilder där bäcken jobbat fram en lite trappstegsformation. Det klara vattnet slingrar sig under bron strax nedanför på sin väg ner till Storsjön. Vid bron ser man spår efter cyklister och ryttare som antagligen hittat denna fina sträckning i Fillstaskogen. Nästan framme ser jag plötsligt en rätt hög tistel i full blom som står i en klar kontrast till den mörka skogen bakom. Den bara strålar där den står ca 30 meter bredvid stigen så det blir ytterligare en lite avstickare på vägen.

FIKARAST OCH VATTENFALL

Promenaden avslutas nere vid parkeringen där det finns ett fikabord uppställt. Det fina vädret krävde nästan en fikarast till och lyckligtvis hade jag en bulle kvar! Stärkt av ytterligare en kopp går jag den korta biten ner till vattenfallet och tar några bilder vid denna idyll. Nedanför fallet finns en yta som gjord för en fantastisk grillplats eller plats för en utomhusfest. Vet inte om det är privat mark men jag var bara tvungen att smyga runt där en stund. Får rikta en ursäkt till markägaren i så fall.

Summerar man turen efter stigen vid Fillstabäcken så är det en relativt kort naturpromenad på ca tre kilometer. Det är lite uppför på vägen men inte allt för ansträngande och passar de flesta.
Vill du ha en fin skogspromenad i närheten av Östersund så är Fillstaturen ett bra alternativ. Ska jag gissa så är juni-juli kanske den bästa tiden om man skall få se lite blommor.

P.S Länsstyrelsen har uppdaterat sin information angående barnvagnsvänligheten nu.

BILDGALLERI