Det känns nästan lite konstigt att man som norrlänning väljer att vika en hel dag på semestern i Småland för att promenera omkring på en ”blötmyr”! Dessutom med namnet Dumme Mosse!
Jag har försökt hitta vad namnet syftar till utan resultat men så dum är den inte och absolut värd att besöka om man är i krokarna.
Vi startade vår färd vid den södra parkeringen vid Axamo flygfält och började vandringen på den gamla banvallen. En perfekt grusad väg som skär spikrakt genom landskapet. Banvallen är en lämning från den järnväg som byggdes mellan Borås, Ulricehamn och Jönköping. Järnvägen avvecklades på 60- talet och är på vissa sträckor vandringsled och cykelled.
Efter ca 1 km kommer man fram till vägdelaren där banvallen fortsätter österut och Dumme Mosse leden viker av norrut. Stället kallas Sandreveln och här finns en rad grillplatser med bänkar och ved.
Myren
Vi vandrar dock vidare och når strax ut på den öppna myren med en fantastiskt fin och bred ”trätrottoar” som skär rakt över det stora myrlandskapet. Här tar man sig lätt fram med barnvagn eller rullstol och naturen med de fantastiska vyerna har aldrig kännts mer lättillgänglig.
Några vindkraftverk i väster samt ett litet propellerplan som tränar start och landning är det enda som påminner oss om att vi befinner oss nära civilisationen.
Vi möter många människor som njuter av naturen eller som använder den 5 km långa slingan som motionsspår. Många stannar och läser på informationsskyltar om köttätande växter och tranbär, orrar och ljungpipare, så även vi. Det blir en febril spaning efter växter och djur utan större resultat. Vi hör en Ljungpipare en bit ut på myren men den är välkamouflerade och går inte att upptäcka.
I slutet på myren, strax innan vi når skogen ligger en liten göl och glittrar inbjudande. Här (och många ställen efter spänget) finns bänkar och bord där man kan stanna och vila, njuta och fika. Det blir några bilder till innan vi tar oss in i den vackra storskogen och den breda lättpromenerade stigen.
Fikadags
Det börjar kurra lite i magen så det blir några stopp på sidan för att mumsa blåbär. Det finns massor av dom precis bredvid stigen och några nävar senare vandrar vi vidare tillbaka mot grillplatsen. Vi passerar Dunkehallaån som avvattnar Dumme Mosse och som slutligen rinner ut i Vättern. Här ska det tydligen finnas kräftor enligt initierade källor men ån flöt lugnt och stilla fram genom skogen utan att avslöja sina hemligheter.
Jag njuter av skogen och tystnaden och ser en liten detalj som väcker roliga tankar i skallen. Det sitter ganska många fågelholkar runt sjön och de är numrerade. Undrar om det finns en bostadsförmedling för småfåglar? Ni kan flytta in i 286:an i år. Den har högt läge, lite avskilt med utsikt över Dunkehallaån.
Strax innan vi når tillbaka till parkeringen når vi en gammal gravsättning i form av en s.k. domarring och enligt uppgift finns här en mängd olika fornlämningar.
Nu är alla hungriga och vi vandrar åter bort efter banvallen från den gamla Ulricehamnsbanan mot Sandreveln för att grilla på några smaskiga Vaggerydskorvar. Det kommer några regnskurar medan vi tänder upp elden men snart kan vi mätta våra kurrande magar med korv, bullar och kaffe vid den sprakande elden.
Hemfärd
Turen blev ca 7 km men har vi valt att gå varvet åt andra hållet har vi kortat det med 2 km eftersom vi då sluppit att gå tillbaka för att grilla.
På väg mot bilarna passerar man Britas källa som ligger ett tiotal meter från banvallen. Där skulle man enligt sägnen kasta ner mynt för att bli av med sina krämpor. Några mynt hade vi inte och swish var inget alternativ så jag får dra vidare med mina kassa lungor.
För att summera besöket på Dumme Mosse så kan jag konstatera att det är knepigt att vi inte varit hit tidigare. En vacker, lättillgänglig och mycket tillrättalagd plats som är värd fler besök och då kanske den norra delen mot Lomsjön. Dit är det mer traditionellt spängat med dubbla plankrader och däruppe finns även ett fågelskyddsområde med fågeltorn.
Har ni vägarna förbi, tveka inte att göra ett stopp och ett besök!
Här kan du läsa mer om Dumme Mosse.